Články

Rady a tipy

MUDr. Eva Baldová

Jak návštěvu ORL přežít

ORL je postrachem všech matek i dětí. Pro vaše malé je to děsivý zážitek, na který dlouho nemohou zapomenout, a přitom se nejedná o extrémně bolestivý zákrok. Je dobré dítěti dostatečně vysvětlit, že bolest návštěvou doktora zmizí a vystavit mu prémii za statečnost. Ačkoliv je to stresující situace i pro rodiče, dospělý by se měl k problému postavit čelem a snažit se dítě pozitivně motivovat.

Je samozřejmě i důležitý výběr doktora. Například A-Z ORL je ordinace, která se hodně zaměřuje na práci s dětmi. Bohaté zkušenosti shrnuje doktorka jednoduše: "Laskavost a přímost je vždy základem dobrého vztahu mezi lékařem a pacientem, stejně to platí i pro dětské ORL."

MUDr. Eva Baldová

Dětská bolest v uších - dětské ORL

Bolest v uších je malým strašákem každého dítěte i rodiče. Přichází nenadále po zimním koupání, při menším nachlazení, ale i bez zjevné příčiny a umí být velmi nepříjemná. Jak poznat, kdy je situace vážná a kdy se jedná jen o menší dětskou bolístku? Ale hlavně, jak pomoci dítěti překonat tento ošklivý zážitek a případnou návštěvu dětské ORL?

Pokud si vaše ratolest stěžuje na nepříjemné pocity v oblasti ucha, nemusí hned samozřejmě jít o zánět středního ucha. Je potřeba ovšem být velice bedlivý a situaci pozorně sledovat. Ve chvíli, kdy je bolest obtížně snesitelná, když ji doprovází hnisavý výtok z ucha nebo horečka, je potřeba urychleně vyhledat pomoc lékaře.

MUDr. Magdalena Kantová

Bolest v krku

Každý známe zánět nosohltanu a bolest při polykání, když nás chytí bacil. Není hned potřeba spěchat na ORL pro dospělé, ale jsou určitě chvíle, kdy se vyplatí se neostýchat a raději se poradit s odborníkem. Zejména je potřeba vyhledat pomoc, když se bolest při polykání stává nesnesitelnou nebo když se objeví i horečka.

Pokud si jste jistí, že se nejedná o vážné onemocnění, můžete vyzkoušet třeba výborný čaj ze zázvoru, medu a citrónu, který zaručeně odstraní každé menší nachlazení. Není ovšem vhodné přeceňovat své síly, a pokud nachlazení neustoupí, je vhodné navštívit praktického lékaře nebo ORL.

MUDr. Magdalena Kantová

Bolest v uších

Někdy může nachlazení nepříjemně ovlivnit i střední ucho. Nemusí se hned jednat o zánět, ale přesto se obzvlášť bolesti v této oblasti nesmí podceňovat, protože se mohou rozvinout do velmi bolestivého onemocnění. Bolest uvolňuje studený obklad na ucho, je vhodné doplňovat hodně vitamínu C a nevystavovat ucho příliš větru. Rozhodně lékaři z ORL nedoporučují ucho čistit do hloubky, může totiž dojít ke zranění zvukovou, které může mít vážnější následky než nachlazení.

Děkujeme A-Z ORL Strašnice za poskytnutí pomoci.

MUDr. Eva Baldová

Kdy je potřeba navštívit dětské ORL

"Ve většině případů jsme schopni vyřešit problém ihned a děti se nemusí těch několika krátkých chvil, které mohou být pravda trochu nepříjemné, bát," říká doktorka z A-Z ORL, s. r. o. Sídlem paní lékařky jsou pražské Strašnice a každý rok se zejména v zimním období setkává často s malými pacienty, které trápí bolest ucha. 

MUDr. Eva Baldová

Rýma a jak na ni vyzrát

Oteklý nos a hromady posmrkaných papírových kapesníčků jsou naším každoročním postrachem. Doktorka z A-Z ORL radí používat kapky do nosu na odstranění otoků a zklidnění sliznice. Nestává se často, že by rýma člověka úplně "porazila". V případě, že máme kromě problémů s dýcháním i další nepříjemné pocity, teplotu nebo pokud se bolest dutin již nedá snášet, na ORL pro dospělé vám určitě pomohou. 

MUDr. Magdalena Kantová

ORL Praha 10 - jak si vybrat nejlepšího lékaře

S podzimem a barevným listím přichází také méně příjemné věci jako chřipka či nachlazení. Není neobvyklé, že nás pak začne trápit rýma a kašel nebo že nám zalehnou uši. Jistě to znáte - čaje nepomáhají a u praktického lékaře byste čekali kvůli nachlazení zbytečně několik hodin. V takových situacích je určitě nejlepší vyhledat odborníka ORL, který není o nic dražší a zároveň umí poradit o něco lépe.

Jak vybrat správné ORL? Strašnice na Praze 10 jsou místem, na které bychom se v tomto článku rádi zaměřili.

MUDr. Magdalena Kantová

ORL Strašnice

S paní doktorkou z A-Z ORL jsme si povídali o tom, jak nalézt toho nejlepšího doktora. "Pokud vás trápí akutní problém, je samozřejmě nejlepší, pokud v čekárně není příliš mnoho lidí. Pak je důležitá praxe a nejrůznější atestace a certifikáty - ty si snadno můžete zkontrolovat například díky České lékařské komoře." A jak vybrat konkrétní ordinaci ORL?

Praha 10 má několik poliklinik, jejichž součástí jsou i ordinace ORL. Strašnice nabízí ale i soukromé ordinace, které jsou vybavené špičkovým vybavením. Na rozdíl od veřejných nemocnic jsou soukromí lékaři snáze dosažitelní a často mají na pacienty více času a prostoru.

MUDr. Eva Baldová

ORL Praha 10

Pro vyhledání nejlepšího místa můžete použít i známé portály, které shromažďují informace o lékařích. "Nesmíte zapomenout se podívat, jaké má ordinace vybavení," dodává doktorka z A-Z ORL. "Zejména v případě dětské ORL je důležité, aby lékaři používali moderní vybavení, které je šetrné a účinné."

Pak jen zbývá vyzkoušet některého odborníka přes ORL. Praha 10 nabízí mnoho míst, kam jít, a není snadné si vybrat podle všech nejrůznějších kritérií. S odborníkem v dané oblasti ale určitě nemůžete udělat chybu.

MUDr. Magdalena Kantová

Na podzimní neduhy s expertem z ORL

Trápí vás také bolest v krku, ucpané dutiny nebo zalehlé uši? Všechny tyto nepříjemnosti provází podzimní nachlazení, které se v těchto dnech objevuje tak často. Jak účinně řešit nejrůznější zdravotní problémy spojené s chladnějším počasím a kdy jít k lékaři? Na tyto otázky nám odpoví doktorka z ordinace A-Z ORL, s. r. o.